Hoe ziet de behandeling van een gokverslaving eruit?

Het fenomeen gokken, en waarschijnlijk daarmee ook de gokverslaving, is iets dat al eeuwen bestaat. De oudste dobbelsteen ooit werd gevonden in Irak en stamt uit circa 3000 v. Chr., wat betekent dat gokken al zo’n 5000 jaar bestaat. Even voor de beeldvorming: rond het jaar 3000 v. Chr. werd de stad Troje gesticht.

              Gokken is dus iets van alle tijden, en nu men, naast offline gokken, ook steeds mee online gokt, is de kans op een gokverslaving alsmaar groter geworden. Maar wat is een gokverslaving en hoe ziet de behandeling eruit?

Gokverslaving

Omdat het per persoon verschilt wanneer je van een gokverslaving kan spreken, wordt in het algemeen de volgende vuistregel aangehouden: Hoe vaak en hoeveel er gegokt wordt, en welke consequenties dat gokken met zich mee brengt, bepalen de ernst van de gokverslaving. Daarnaast wordt een gokverslaving vaak ook gekenmerkt door controleverlies over het gokgedrag. Verder neemt de bron van je verslaving, in dit geval een gokverslaving, ook steeds meer je leven over en zal de verslaafde al zijn/haar tijd én geld aan gokken willen/moeten besteden. Alledaagse bezigheden als huishouden, school en/of werk komen te lijden onder het gokken en ook relaties krijgen het te verduren. Op een gegeven moment komt de gokverslaafde in een vicieuze cirkel terecht, die hij/zij moeilijk alleen kan doorbreken.

Behandeling gokverslaving

Wanneer je te maken hebt met een gokverslaving is de belangrijkste stap die je kan zetten: hulp zoeken. Dat kun je doen door in gesprek te gaan met iemand die je vertrouwt, zoals een partner, goede vriend(in) of je huisarts. Verslavingen zijn namelijk niet makkelijk. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om rechtstreeks op een hulpverlener af te stappen. Zo’n hulpverlener die kan helpen bij het afkicken van een gokverslaving is Connection SGGZ. Connection SGGZ is specialist in verslavingszorg en biedt uitstekende hulp bij het behandelen van een gokverslaving.

              Connection SGGZ biedt behandelingen op maat, maar over het algemeen zullen de volgende componenten terugkomen in de behandeling bij een gokverslaving:

  • Er wordt ingezet op de hulpvraag van de cliënt en zijn/haar motivatie om zijn/haar doel te bereiken wordt in kaart gebracht;
  • Er wordt psycho-educatie aangeboden om meer te leren over gokverslaving en wat daar allemaal bij komt kijken;
  • Er wordt een analyse uitgevoerd om de aard van de gokverslaving in kaart te brengen, om zo te bepalen hoe de behandeling er uit gaat komen te zien;
  • Gedragsexterne maatregelen om het gokken te stoppen op de korte termijn worden toegepast;
  • Irrationele gedachten worden uitgedaagd en onder de loep genomen;
  • De cliënt wordt getraind om met een eventuele terugval om te gaan, maar ook hoe deze te voorkomen.

Bron: Connection SGGZ